Groepswonen van ouderen

Vroeger was het heel gewoon dat buren elkaar hielpen en tot op zekere hoogte lief en leed met elkaar deelden. Nu is dat niet meer zo vanzelfsprekend.

Zo ontstond de behoefte aan groepswonen: zelfstandig wonen, samen met goede buren. Bij groepswonen wil iedereen zelfstandig blijven en zoveel mogelijk privacy behouden. In Nederland zijn een groot aantal woongroepen, gemeente De Bilt heeft twee woongroepen, genaamd Lugtensteyn.
Bij groepswonen in Lugtensteyn beschikt u over een complete woning met eigen voordeur. Tegelijk bent u betrokken bij elkaar en beslist u mee over alles wat gezamenlijk is in het woongebouw. 

Woongroep Lugtensteyn, de eerste woongroep van ouderen in De Bilt, bestaat sinds 2001. Lenie Feij: “Wij hebben de start gemaakt met de woongroep. Wij hebben in het begin alles moeten leren. Hoe werkt het nu eigenlijk zo’n woongroep?” Jan Döst: “Er is een hoge sociale controle en dat moet je natuurlijk wel willen. Ik heb in het begin toch wel aanpassingsmoeilijkheden gehad. Ik dacht het wordt zo’n groep met een akela aan het hoofd. Maar gelukkig is hier niets verplicht en ik woon hier met heel veel plezier”. 
Om voor een woning in één van beide complexen in aanmerking te komen, dient u lid te zijn van de Vereniging Lugtensteyn of van de Vereniging Groepswonen van Ouderen De Bilt. Tevens moet u ingeschreven staan als woningzoekende. De leeftijdsgrenzen voor de aanmelding van het lidmaatschap Lugtensteyn zijn: 50 – 67 jaar.