Aanpassing en WMO

Iedereen wil zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Ook als u door lichamelijke klachten minder mobiel bent. Vaak kunt u in de woning blijven wonen, als de woning wat aangepast wordt. Bijvoorbeeld door een aanpassing in de keuken, toilet en/ of badkamer of het plaatsen van een traplift. Om deze aanpassingen uit te voeren, kunt u een beroep doen op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

U kunt ook via de Stichting MENS een afspraak maken met een adviseur Welzijn, Wonen, Zorg. Deze adviseur is een onafhankelijk persoon, die mensen bijstaat om de juiste diensten te verkrijgen. De hulp van de adviseur is gratis.

Een aanvraag indienen
Een WMO aanpassing vraagt u aan bij de gemeente. U kunt hiervoor terecht bij zorgloket van de gemeente De Bilt. Het is verstandig om uw aanvraag op tijd in te dienen. Vooral grotere woningaanpassingen kosten veel tijd om te beoordelen. De gemeente beoordeelt volgens eigen regels of u de aanpassing nodig heeft. Gaat de gemeente akkoord? Dan geeft zij SSW opdracht om uw woning aan te passen.

U kunt zonder afspraak bij het zorgloket binnenlopen op:
Maandag t/m vrijdag.: 08.30 - 12.30 uur
Dinsdag: 15.00 - 17.00 uur
En op afspraak op dinsdag van 17.00 uur tot 19.00 uur.

Het zorgloket is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:30 - 17:00 uur telefoonnummer 030 228 94 11 en per e-mail infodebiltnl.

Kosten
Meestal worden de kosten deels of helemaal betaald uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Maar het kan zijn dat de gemeente een eigen bijdrage aan u vraagt. Dit is afhankelijk van uw inkomen en de kosten van de aanpassing. De gemeente kan u hierover meer informatie geven. U kunt uw aanvraag op elk moment terugtrekken.